Naar homepageVoeg toe aan favorietenInloggen adverteerder

INFORMATIE

Nuttige informatie over Optieken.be

Optieken.be maakt het zoeken naar de beste opticien in uw regio eenvoudig en biedt u een helder overzicht van het aanbod van de betere optieken en contactlensspecialisten in Vlaanderen. Onderstaand treft u nog wat aanvullende informatie aan over de opticien en de optiekbranche.

Bent u opticien en wilt u uw optiek zichtbaar maken voor de bezoekers van Optieken.be? Dan kunt u uw bedrijf hier in slechts 2 minuten aanmelden.

 

DE OPTICIEN

Een opticien is iemand die kundig is in de optica. De opticien is vooral werkzaam binnen de oogzorg.

Werkzaamheden van de opticien:

De voornaamste taken van een opticien binnen een brillenzaak is het meten van de refractiefouten (of gebrek eraan) van iemands ogen. Een refractiefout kan dan worden verholpen met een bril of contactlenzen zodat iemand weer scherp kan zien. Afhankelijk van de optiekwinkel zal de opticien ook de glazen in een door een klant gekozen brilmontuur inslijpen. Ook optische bijartikelen zoals loepen, verrekijkers, telescopen, microscopen en niet-optische artikelen zoals barometers zijn vaak bij de opticien te verkrijgen.

Naast het refractioneren (opmeten van de oogfout) bestaan de taken van een opticien ook in advies en verkoop van monturen en brillenglazen en het repareren van beschadigde monturen. Ook klanten instrueren in het gebruik van contactlenzen hoort bij de werkzaamheden.

Titelbescherming van de opticien:

In Vlaanderen is een RIZIV-erkenning nodig om het beroep te mogen uitoefenen en voor de klant is deze erkenning noodzakelijk om voor een vergoeding door de ziektekostenverzekeraar in aanmerking te komen. De opleiding is op het niveau van het Technisch secundair onderwijs ("optiektechnieken"), maar kan ook gevolgd worden via de syntra-vormingscentra.

 

 

Meld uzelf aan voor onze nieuwsbrief

Database & website © Concept Department / Optieken.be